Sem tam bych mohl situaci řešit jinak než střelou. Říká historicky nejlepší střelec Bukanýrů Skála zvaný Kočička.

13.03.2013 09:43

Tentokrát jsme si vzali na paškál nejlepšího střelce bukanýrské historie Skálu, jehož předchází pověst skutečného zabijáka. Za vše mluví historka, kdy přišel na fotbal s oběma botami levými, a přesto dal nejvíc gólů ze všech. Kanonýr se rozhovořil nejen o své současné formě, výkonech mužstva či netradičnímu systému soutěže, ale také o svých mimofutsalových aktivitách, které jsou v řadách bukanýrů dosti neobvyklé.


 

Ahoj, nemůžu začít ničím jiným než tím, co tě charakterizuje nejvíc – tedy góly. Letos už jsi opět několik důležitých branek vstřelil, ale zatím jich není tolik jako v předchozích letech a naopak poměr mezi góly a asistencemi se u tebe rapidně snížil. Je to tím, že jsi změnil styl hry anebo se ti zatím jen střelecky nedaří tolik jako dříve?

Od každého trochu, řekl bych. Jelikož mě pupek táhne čím dál více k zemi, s fyzičkou zákonitě upadá i má produktivita. Dříve jsem měl štěstí na výběr místa a dokopával balóny do odkrytých branek, teď už je tam většinou tlačím jenom očima. Navíc se nám v téhle sezóně vytáhl Vláďa – skoro by se dalo říct, že pomyslně vyčnívá z bukanýrského davu - a i další střelci o sobě dávají vědět. Kádr se vyrovnává a individuality (alespoň v mém případě) ztrácejí na lesku. Což je samozřejmě jenom dobře:)

No a taky se snažím zapracovat na svém renomé. Je pravda, že sem tam bych mohl situaci řešit jinak než střelou:)

Přestože letos nejsi tak výrazný střelec jako dvě předešlé sezony, mužstvu jako celku se letos daří náramně a vypracovalo si dobrou pozici do závěrečných bojů o postup. Samozřejmě i ty jako obvykle hodně k úspěchu přispíváš, ovšem mužstvo podává daleko týmovější výkony než dřív. Co tě tedy těší více? Když se mužstvu daří, ale tvá forma není stoprocentní, nebo když doslova záříš, ale mužstvo jako celek nemá tak oslnivé výsledky?

To je téma dosti ožehavé, protože obojí má něco do sebe. Jsem k sobě vcelku kritický, takže když nepodám podle sebe kvalitní výkon, nemůžu být spokojen. Naopak když náhodou odehraju (opět, podle mých měřítek) dobrý zápas a Bůčka prohrajou, mám dobrý pocit, že jsem pro tým alespoň udělal maximum. Takže více mě asi těší, když vyhrajem a já zazářím.

V Hrabové jsi začínal jako obránce a na pozici útočníka ses propracoval až časem. Jak se to stalo, že hráč, který kdysi za celý zápas pomalu nevkročil na soupeřovu polovinu je teď pravým opakem a pouze svátečně ho můžeme spatřit na polovině vlastní?

Myslím, že si tím do velké míry něco kompenzuju. Jako stoper jsem při tzv. hře na zametáka opravdu na soupeřovu půli vkročil jen sporadicky, míče sem se většinou dotýkal jen přes kotníky protivníků. Kdykoli jsem pak měl možnost hrát fotbal někde jinde než na Hrabovském Campu Nou, snažil jsem se pořádně si to vynahradit. Postupně jsem se tak k ofenzivnějším postům propracoval i v základní sestavě někdejšího lídra městského přeboru a už se o to nenechal připravit. Možná ještě zajímavější ale je, že jsem ve skutečnosti vždycky toužil být brankářem. Snad jen nepatrný výškový deficit zapříčinil, že se teď Slívka nemusí třást před mou konkurencí:)

Co říkáš na systém letošní soutěže, že se šesti týmy hrajeme 3x a se zbylými dvěma pouze 2x? Nepřijde ti to zvláštní?

Myslím, že je super, že se organizátoři soutěže nebojí nekonvenčních řešení:). Ne, kecám, je to padlé na hlavu. Nicméně už díky tomu nesrovnáme síly s Mrokama a to je zpráva veskrze pozitivní.

Další změnou je zavedení povinného nošení chráničů, což některým bukanýrům není příliš po chuti a způsobilo to drobné problémy. Jak se na to díváš ty?

S tímto kupodivu v podstatě sympatizuju. Zdraví je hlavní a povinné nošení chráničů není ničím výjimečným. A myslím, že ani problematickým. Teda pokud nemáte nohy jako Dufferson Farfán.

Bukanýři už dlouho plánují koupi nových dresů a konečně to vypadá, že se dohodli a nové dresy budou. Dokonce sehnali i sponzora. Kolují informace, že o designu nových dresů se vedly dlouhé debaty a některé se i poměrně vyostřily. Jak ses ty zapojil do těchto návrhů? Jsi spokojen s poslední, zřejmě tedy definitivní podobou dresů?

To nevím, odkud takové informace pochází. Myslím, že všechny debaty probíhaly v poklidném mírumilovném duchu. Dokonce mám dojem, že nikdo ani jednou nezvýšil hlas. Pár lidí snad mělo zpočátku odlišné ideály, ty se však velmi rychle srovnaly. A vznikl z toho, podle mého, velice líbivý dres.

Na nových dresech se bude vyjímat i nový bukanýrský znak. Proslýchá se, že jsi to byl z velké části také ty, kdo se podílel na jeho podobě a údajně jsi v něm prokázal ohromný malířský talent. Kde ses naučil tak hezky kreslit?

Kreslit neumím. Naučil jsem se však – podle mého soudu – velice kvalitně ovládat klávesové zkratky ctrl cé a ctrl vé. Větší zásluhy na bukanýrském znaku bych však připisoval Vláďovi a Dufovi.

Je známo, že jsi skutečně nadaný mladý muž, kromě futsalu a malování se věnuješ také muzice. A v kapelách Mourn a For Eternity hraješ na basu a zpíváš. Jak se kapelám daří a chystáte nějaký koncert či nové album?

Album Mournu je na spadnutí, v pořadí již druhé. For Eternity pak v příštím měsíci čeká prestižní soutěž kapel v Orlové. Náš úspěch je očekáván se stejnou jistotou, jako že dorostenci z Roubu letos postoupí do vyšší soutěže.

Aby toho nebylo málo tak kromě všech tvých aktivit jsi ještě nadaným spisovatelem a kniha Rock - Pod rouškou noci je skutečným trhákem. Máš v plánu napsat i další knihy?

Dnešní svět není amatérským autorům příliš nakloněn a zvýšené DPH zabilo veškeré mé ambice vydat se na dráhu profesionálního pisálka.

Jako velký a všestranný umělec jsi byl dříve známý pro svůj bohémský život a nejednou ses opil takzvaně pod obraz. V posledních letech ses ovšem velmi zklidnil. Má na to vliv tvá současná přítelkyně nebo jsi prostě s přibývajícím věkem dosáhl klidu a zmoudřel jsi?

Těžko říct.

Přestože už tolik nedivočíš jako zamlada, je známo, že jsi velký milovník různých pouťových atrakcí. Dokonce jsi kvůli jedné vynechal i bukanýrský turnaj. Co tě na poutích tak přitahuje?

Spousta lidí, kterýma se člověk musí prodírat. Peníze, které si musí neustále hlídat. Kolotoče, ze kterých se mu chce grcat. Nevkusná hudba, ze které bolí hlava. Uřvaná děcka... toho je tolik:).

Děkuji ti, že sis na nás udělal čas a přeji ti mnoho úspěchů a v závěru sezony co nejvíc důležitých gólů. Chtěl bys na závěr něco vzkázat našim fanouškům?

Především bych chtěl jmenovitě poděkovat mému dobrému kamarádovi Tomáši Osičkovi, že pro jednou rozšířil řady našich fanoušků a podpořil mužstvo v náročných bojích. Jen tak dál a víc takových!

autoři: Skála, Dufferson